За корекции в Плана за устойчивост и развитие с цел по-справедливото

...
За корекции в Плана за устойчивост и развитие с цел по-справедливото
Коментари Харесай

За корекции в Плана за устойчивост и развитие призова Иван Иванов

За корекции в Плана за резистентност и развиване  с цел по-справедливото систематизиране на източниците за финансиране прикани ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по време на извършената Кръгла маса на тематика " Зеленият преход - вложения в технологии и мрежови услуги ", проведена от Института за енергиен мениджмънт.

" Зеленият преход " изисква корекции в Плана за резистентност и развиване за по-справедливо систематизиране на финансирането в енергийния бранш. 
 Прекалено доста възобновими източници може да доведат до проблеми с електрозахранването
Прекалено доста възобновими източници може да доведат до проблеми с електрозахранването

В момента има поръчки за присъединение на близо 28 хиляди мегавата мощности

В Плана се плануват над 1,5 милиарда лева вложения за обезпечаване на предпазване и ръководство на силата от ВЕИ - трансформатори, устройства за предпазване , силова електроника, инвертори.

" В Механизма за възобновяване и резистентност заложените средства за развиване на електроенергийната система са близо четири пъти по-малко ", посочи доцент Иван Иванов.

Това постанова нужда от вложения не толкоз за увеличение на мощностите, а за ръководство на електроенергийната система посредством въвеждане на тъй наречените " умни мрежи " за ръководство на товарите, автоматизация на процесите и други, разясни той

Предвид компликациите, свързани с присъединение на огромния брой декларирани ВЕИ мощности, Иванов поддържа основаване на нормативна уредба, регламентираща въвеждането на групови, териториално близки мощности . Той дефинира като належащи и сериозните промени в процедурите за присъединение, за ускорение на процеса.
 Природният газ ще поевтинее още през ноември, предвижда шефът на КЕВР
Природният газ ще поевтинее още през ноември, предвижда шефът на КЕВР

Според него до началото на 2023 година цената ще е под 250 лева./MWh и няма да има внезапно повишаване на парното

Иванов посочи като един от най-важните аспекти на " Зеления преход " вложенията в новите технологии, свързани с мрежовите услуги. Те са нужни за ръководство на товарите и претоварването на мрежите.

Тази тематика е особена значима, защото в случай че през 2008 година силата, създавана от възобновими енергийни източници (ВЕИ) в България беше 10,3 % от брутното енергийно ползване, през 2019 година този % е подсилен и доближава 21,6 %. ".

Според Иванов, Планът " Климат, Енергетика " планува до 2030 година потреблението на сила от ВЕИ у нас да доближи 27 % от брутното енергийно ползване . Според него сегашните високи цени на електрическата енергия открояват две съществени провокации. Първото от тях е обвързвано с присъединението на нови ВЕИ централи - досега постъпилите поръчки в ЕСО са за присъединение на мощности от 28 000 МВ Т.

Вторият проблем е развиването на електроенергийната система - мрежите, които би трябвало да бъдат актуализирани по този начин, че към тях да се включва и силата от ВЕИ. За това обаче се изискват съответните съществени вложения, сподели ръководителят на КЕВР.

В умозаключение ръководителят на КЕВР още веднъж акцентира нуждата от приемане на обновена Енергийна Стратегия на България .

Тя би трябвало да дефинира националната визия с бездънен небосвод до 2050 година - за бъдещето на въглищните централи у нас , развиването на нуклеарната енергетика, на електроенергийните мрежи и на ВЕИ бранша.

" Изработването на тази Стратегия би трябвало да стане в интензивен порядък, защото в международен мащаб измененията в енергетиката са в ход и са прекомерно динамични. Ние би трябвало да се приспособяваме към тези промени, да изработим национална визия и да вземем най-адекватните и потребни за страната решения ", сподели Иванов и разясни, че тя би трябвало да бъде призната на равнище държавни институции - Министерския съвет и Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР